Thema van de maand

Groepenkasten

Met regelmaat ontvangen we de vraag voor het vernieuwen van een groepenkast.

Groepenkasten zijn eindig, een groepenkast regelt, bewaakt en controleert de stroomdoorgang door je woning.

In de loop der tijd zijn daar door technische mogelijkheden en voortdurend veranderende wet- en regelgeving meer functies aan toegevoegd.
Denk hierbij aan de welbekende aardlekschakelaar en wat tegenwoordig telkens meer zijn functie bewijst zijn overspanningsbeveiligingen.

Groepenkasten zonder aardlekschakelaar zijn niet meer van deze tijd, een aardlekschakelaar beveiligt mens en dier tegen gevaarlijke stroomdoorgang door het lichaam.
Het is een precisie instrument wat de stroom uitschakelt als er een lekstroom ontstaat, b.v. omdat er stroom door een mens vloeit. de toegestane waarde van de lekstroom en de tijdsduur ervan is  vastgesteld en gebruik makend van in Nederland toegestane waarden en in Nederland goedgekeurde groepenkasten, kun je er zeker van zijn dat na vervanging van de oude groepenkast je weer voldoet aan de in Nederland vastgestelde normen en eisen.

Uiteraard willen we telkens meer comfort en luxe in onze woning,  en die luxe en comfort wordt vaak uitgevoerd door gevoelige elektronica, en die elektronica is is uitermate gevoelig voor blikseminslagen.
Als je dan geld uit gaat geven voor een nieuwe groepenkast, kun je overwegen deze uit te laten voeren met een overspanningsbeveiliging. Een mogelijk hoge piekspanning bij een onweersbui wordt bij gebruik van een overspanningsbeveiliging meteen afgevoerd naar de aarde, waardoor de apparatuur veilig wordt gesteld.

Laat je vrijblijvend informeren bij plannen voor aanschaf van een nieuwe groepenkast, stuur een foto of een mail, of bel of app.

Je huis en je veiligheid is het gewoon waard.